Xantelasma

Xantelasma este o afecţiune oculară minoră. Este un simptom al creşterii colesterolului. Xantelasma se manifestă prin apariţia unor pete mici, galbui, uşor proeminente pe partea apropiată de nas a pleoapelor. Aceste pete sunt mici depuneri de colesterol.

Există două tipuri de xantelasmă: xantomatozele hiperlipidemice şi xantomatozele normolipidemice. Xantomatozele hiperlipidemice conţin trei tipuri de afecţiuni: hipertrigliceridemiile endogene pure ce sunt caracterizate prin pete proeminente înconjurate de un halou roşu, sindroamele de hiperlipidemie ce se manifestă prin formarea bruscă de numeroase xantoame şi cele ereditare.

Tratament

Tratamentul nu se reduce doar la îngrijirea xantoamelor. Trebuie să se descopere cauza hiperlipidemiei şi ţinut regim alimentar. Evoluţia este lenta şi benignă. Din punct de vedere estetic, aceste pete pot fi înlăturate chirurgical, însă cauza trebuie tratată cu atenţie. În clinica Medoptic, intervenţia chirurgicală înlătură petele inestetice extrem de uşor şi fără durere.

 

Pinguecula

Pinguecula este o manifestare a degenerării şi degradării fibrelor de colagen. Este întâlnită frecvent şi se manifestă ca o proeminenţă reliefată, de culoare gălbuie, nu este canceroasă şi creşte pe conjunctivă ( ţesutul transparent ce acoperă ochiul). Este localizată la nivelul fisurii palpebrale, adică fisura limitată de pleoapa superioară de cea inferioară. Etimologia cuvântului provine din substantivul de origine latină, ,,pinguis” care semnifică grăsime sau untură.

Cauze

Pinguecula are o cauză necunoscută. Totuşi, există anumiţi factori ce determină această afecţiune. Aceşti factori sunt:

  • Expunerea îndelungată a ochilor la razele UV;
  • Expunerea ochilor la vânt, praf şi vapori toxici;
  • Înaintarea în vârstă este un factor ce trebuie luat în considerare; incidenţa pingueculei este exponenţial mai crescută la persoanele mai în vârstă decât la persoanele tinere;
  • Persoanele care lucrează ca sudori sau care locuiesc în zone foarte călduroase sunt incluse în categoria factorilor de risc.

Simptome

Pinguecula se prezintă sub forma unei  pete pe suprafaţa conjunctivei, la nivelul unui ochi sau la nivelul amândurora, de culoare alb-gălbuie, cu aspect grăsos. Este întâlnită în porţiunea nazală, dar şi în cea temporală. Această pată se poate extinde cu trecerea anilor.

De multe ori această afecţiune apare fără vreun simptom, însă pinguecula poate cauza uscăciune , ceea ce duce la roşeaţă şi iritaţie. Purtarea lentilelor de contact poate fi îngreunată.

Tratament

Pinguecula nu pune în pericol sănătatea pacientului. Tratamentul acestei afecţiuni se recomandă atunci când pata este de dimensiuni mari şi se ivesc anumite complicaţii.

Pentru prevenirea inflamării ochilor, se recomandă folosirea de picături ce asigură lubrifierea şi umezirea.

Pinguecula se poate îndepărta prin intervenţie chirurgicală. În clinica Medoptic se efectuează asemenea intervenţii pentru a îndepărta aspectul inestetic provocat de această afecţiune. Intervenţia chirurgicală mai are loc atunci când persoana în cauză are dificultăţi la clipire din cauza pingueculei sau dacă persoana în cauză nu mai poate purta lentile de contact , apare roşeaţa şi inflamaţia persistă.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: