Şalazionul

Şalazionul este o inflamaţie cronică a glandelor sebacee Meibomius şi apare în urma obstrucţiei canaliculelor excretorii glandulare. Apar formaţiuni chistice tumorale, benigne, fiind de mici dimensiuni şi situate pe marginea pleoapelor. Cel mai frecvent apare după un ulcior (orjelet) sau la pacienţii cu blefarită cronică. Poate să apară la orice vârstă.

Şalazionul apare datorită blocării canalului de excreţie a glandelor sebacee, ceea ce duce la acumularea secreţiilor sebacee. Sistemul imunitar va recunoaşte acest sebum ca o substanţă străină şi va declanşa local o reacţie inflamatorie.

Cauze

Apariţia şalazionului este determinată şi de afecţiuni precum:

  • Blefarită ce se manifestă prin inflamaţia acută sau cronică a marginilor ploapelor;
  • Dermatita seboreică, ce se caracterizează prin lipsa leziunilor veziculare şi prezenţa leziunilor maculo-eritematoase în regiuni anatomice, bogate în glande sebacee;
  • Acneea sebacee ce apare datorită existenţei unor disfuncţii sau leziuni ale glandelor sebacee.

 

Simptome

Putem clasifica şalazionul în:

Şalazion intern. Această formă de şalazion este cel mai frecvent întâlnită, unde leziunea este întâlnită profund spre partea conjunctivală posterioară a pleoapelor. E o formaţiune chistică de mici dimensiuni, congestionată şi puţin dureroasă. Semnele inflamatorii locale pot fi de intensitate mică sau pot lipsi cu desavârşire.

Şalazion extern. Leziunea este întâlnită spre partea cutanată anterioară a ploapei şi are o dezvoltare superficială. Poate apărea şi după un orjelet.

Tratament

Şalazioanele de mici dimensiuni pot fi vindecate spontan.  Leziunile pot fi injectate cu corticosteroid. De asemenea, leziunile tumorale se pot vindeca şi prin aplicaţii locale zilnice cu unguent ce conţine antibiotic. Este bine ca unguentul să conţină şi corticosteroid-cortizon.

În cazul în care leziunile tumorale sunt de dimensiuni considerabile, se intervine chirurgical pentru excizia acestora. În cazul acestei intervenţii pot să apară sângerări abundente, însă acestea pot fi prevenite dacă regiunea incizată este clampată cu o pensă specială.

Pentru ca şalazionul să nu recidiveze, glandele sebacee trebuie înlăturate. De asemenea, trebuie tratate şi celelalte patologii ce favorizează apariţia şalazionului.

De asemenea, pacientul va trebui să evite zonele foarte aglomerate în care există aer încărcat cu pulberi alergizanţi. Trebuie evitat contactul cu ochii a mâinilor murdare, dar şi a prosoapelor, batistelor murdare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: