Obstrucţia canalului nazolacrimal

Lacrimile ajută la curăţarea şi lubrifierea globului ocular. Ele sunt produse de glandele lacrimale şi sunt conduse prin ducte lacrimale de la globul ocular la piramida nazală. După lubrifierea ochilor, lacrimile se scurg prin două orificii aflate în colţul interior al pleoapelor inferioare şi superioare.  De acolo lacrimile se scurg în nas prin canalul nazolacrimal şi acesta este motivul pentru care ne ,,curge nasul” atunci când plângem.

Dacă un duct lacrimal rămâne blocat, sacul lacrimal se umple cu lichid şi devine inflamat, uneori se şi infectează. Studiile arată că 30% din cazurile obstrucţiei canalului lacrimal apar la nou-născuţi şi doar la 3% dintre aceştia le apar şi simptomele. Primul symptom este lăcrimarea excesivă, aspect de ochi umed. Nou-născuţii au astfel de probleme în primele zile sau săptămâni de viaţă. Astfel poate să apară infecţia sistemului secreţiilor lacrimale, poate să apară inflamaţia în care se înroşeşte ochiul sau se poate umfla zona din jurul ochiului sau nasului. Poate să apară o secreţie gălbuie ce duce la lipirea genelor. Simptomele pot fi mai evidente la expunerea la frig sau la temperature scăzute.

Obstrucţia de canal nasolacrimal este diagnosticată pe baza unui istoric medical complet şi a examinării ochiului de către medical oftalmolog. Semnele obstrucţiei de canal nasolacrimal sunt similare altor afecţiuni oculare mult mai grave, de aceea consultarea medicului oftalmolog este obligatorie.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: