Lentilele de contact cu dioptrii au fost imaginate inca din anii 1500

Scurt istoric al lentilelor de contact cu dioptrii

Ati putea fi surprinsi sa aflati ca artistul si omul de stiinta, Leonardo da Vinci este „inventatorul” lentilelor de contact. Primele schite asternute pe foi sunt facute de acesta in anul 1508. Chiar daca pe atunci insemnarile savantului nu au fost considerate interesante si practice, lentilele de contact sunt purtate astazi de peste 125 de milioane de oameni.

Astronomul englez John Herschel a fost primul care a venit cu ideea crearii lentilelor de contact, iar in 1888, fiziologul german Adolf E. Fick si opticianul Edouard Kalt, au aratat rezultatele lor in legatura cu primele lentile de contact cu dioptrii utilizabile. Mari si grele, realizate din sticla suflata, acopereau intreg globul ocular, si cu siguranta au fost foare inconfortabile.

Vechile lentile de contact din sticla, cu aplicator

Primul articol despre lentilele de contact a fost publicat pe 4 august 1930 in „The Times” sub titlul: „Lentilele ce se fixeaza pe ochi primesc primul test aici”.

Articolul vorbind despre un „inlocuitor al ochelarilor de vedere”, si descrie o lentila manufacturata si inventata in Germania, „cu dimensiunea cat un cent”, ce se fixeaza pe globul ocular „tinuta in loc de aspiratia capilara”.

Testul de vedere a fost făcut la o reuniune a New York City Optometric Society, acesta fiind primul test clinic cu lentile de contact.

 

In 1936, optometristul William Feinbloom din New York, a introdus lentilele de contact ce aveau partea centrala din sticla (pentru cornee), si o banda periferica din plastic (pentru sclera). Opticianul Kevin Tuohy a inceput fabricarea lentilelor fabricate in intregime din plastic. Acestea erau ceva mai mici in diametru comparativ cu cele fabricate de Feinbloom

Lentile din sticla si plastic

Otto Wichterle

Cehul Otto Wichterle, in 1945, a realizat pentru prima data lentilele de contact moi, fabricate din polimeri, foarte confortabile in comparatie cu vechile lentile facute din sticla.
Lentilele de contact au fost disponibile spre comercializare de catre cabinetele de oftalmolofie  26 de ani mai tarziu, facute de catre firma Bausch & Lomb.

De-a lungul anilor, lentilele din plastic dur s-au facut mai mici si mai subtiri, transformandu-se in lentilele pe care le folosim in ziua de astazi.
In 1999 au fost introduse lentilele din silicon, care permit o oxigenare mult mai buna a corneei.

Citeste mai multe detalii despre lentilele de contact disponibile la Oftalens, sau programeaza-te online pentru o consultatie si prescriptie de lentile de contact.
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: