Lentile de contact – ghid de utilizare

lentile de contact

Lentilele de contact necesita respectarea unor reguli stricte de igiena.

Inlocuirea periodica a lentilelor si procurarea solutiilor (mult mai des decit schimbarea ochelarilor de vedere). Nu se poate renunta definitiv la ochelarii de vedere.

Spaţiul de lucru: ideal e să lucraţi la o masă, bine luminată, cu o oglindă aşezată orizontal. Desfaceţi capacele suportului de lentile, şi capacul flaconului de soluţie, desigilaţi (dacă e cazul) recipienţii cu lentile.

Înainte de a manevra lentilele se spala bine pe mâinile cu apă şi săpun, se şterg bine cu un prosop uscat care nu lasă scame.

Aplicarea lentilelor de contact

1. Luaţi lentila din suport, şi o puneţi pe degetul arătător, cu faţa lentilei lipită de deget. Dacă se  apleaca într-o parte, se lipeste pe o laterală de deget, nu poate fi aplicata pe ochi. Dacă s-a întâmplat treaba asta, îndreptaţi-o, astfel puteţi continua procedura de aplicare pe ochi.

ATENŢIE la faţă/spate! Lentila trebuie să aiba forma de bol, cu marginile îndreptate în sus, nu răsfrânte în jos. Dacă e în situaţia incorectă, înseamnă că e pe dos. În plus, dacă e pusă pe dos, lentila vă va jena destul de tare.

2. Stând pe un scaun, cu capul aplecat deasupra oglinzii, în timp ce lentila se află pe vârful degetului arătător, cu degetul mijlociu al aceleiaşi mâini se trage în jos de pleoapa inferioară, cu degetul mijlociu al celeilalte mâini se trage în sus de pleoapa superioară, în timp ce degetul cu lentila se apropie de globul ocular.

3. Înaintaţi cu degetul până când lentila atinge globul ocular. Atenţie ca ochiul să fie larg deschis în acest timp, altfel lentila ar putea lovi pleoapele/ genele, şi s-ar îndoi, făcând imposibilă aplicarea corectă. Dacă din întâmplare lentila a lovit strâmb ochiul şi s-a pliat, lipindu-şi marginile, desfaceţi-o cu delicateţe, o puneţi iar pe vârful degetului şi o luaţi de la capăt.

4. Globul ocular trebuie uşor mişcat sus-jos, dreapta-stânga, se deschid pleoapele şi se clipeşte des de câteva ori, şi se fac câteva mişcări ale globului ocular în toate direcţiile, ca lentila să se centreze pe ochi.

Dacă aţi tinut prea mult timp lentila pe vârful degetului şi n-aţi reuşit încă s-o puneţi pe ochi, o să constataţi că aceasta începe să se usuce, şi să devină rigidă. În acest caz plasati lentila în suportul său, turnaţi soluţie peste ea şi ţineţi-o în soluţie să se rehidrateze.

Scoaterea lentilelor

Indepărtaţi pleoapele la fel ca la operaţia de aplicare, uitaţi-vă într-o parte, şi apoi cu degetul arătător şi degetul mare prindeti uşor lentila astfel încât s-o dezlipiţi de pe ochi.
Cum o tineţi între degete, n-o strângeţi prea tare, nici n-o zgâriaţi cu unghiile. După ce aţi scos-o, treceţi la episodul curăţare.

Curatarea lentilelor de contact

Asezati lentila în podul palmei, turnaţi câteva picături pe ea din flacon şi apoi cu degetul arătător o frecaţi uşor în sens circular, 10 secunde în dreapta, 10 secunde rotit în stânga.

Repetaţi procedura cu cealaltă faţă. Luaţi lentila, o puneţi lipită complet pe degetul arătător, din flacon mai turnaţi câteva picături peste ea,  apoi o luaţi şi-o întoarceţi pe partea cealaltă, lipind-o iarăşi pe vârful degetului arătător, şi iar o clătiţi cu câteva picături. Abia puteţi sa o asezati în suportul său rotund, adaugand soluţie din flacon, până ce este acoperită complet, după care înşurubaţi capacul. Aici va sta până ce va fi purtată iar la ochi.

Pentru cei cu dioptrii, trebuie grijă să nu le inversaţi în suport (de asta sunt şi marcate acestea cu L şi R, avand culori diferite).

Alte recomandari

  • Pe cât posibil, încercaţi sa nu păstraţi un flacon mai mult de 3 luni, chiar dacă mai există soluţie în el.
  • Schimbaţi cât mai des suporturile de lentile (1-3 luni).
  • Pentru doamnele care se machiază, recomandarea generală este ca lentilele să fie aplicate sau scoase înainte de machiere sau de demachiere, cu grijă ca machiajul să nu atingă lentila.
  • Dacă din întâmplare aţi uitat peste noapte lentilele fără soluţie peste ele, dimineaţa veţi constata că s-au uscat îngrozitor, sunt aproape casante.
  • Nu înotaţi cu lentilele la ochi. Baie faceţi doar cu ochii închişi, evitând contactul lentilelor cu apa.
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: