Glaucomul

Glaucomul produce atrofierea nervului optic, îngustarea câmpului visual şi pierderea progresivă a vederii. Dacă nu se tratează, duce la orbire. Glaucomul se caracterizează prin creşterea tensiunii intraoculare şi scăderea acuităţii vizuale. Glaucomul poate exista şi la tensiune oculară normală. Glaucomul este a doua cauză a orbirii la nivel mondial. Această afecţiune poate să apară şi la copii, dar cel mai frecvent apare la persoanele de peste 40 de ani. Un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că 80 de milioane de oameni suferă de glaucoma, iar peste 4 milioane de oameni sunt orbi datorită glaucomului. În România se estimează că sunt peste 150.000 de cazuri de glaucom.

Pentru glaucom nu s-a găsit un tratament pentru a fi tratat, însă cu administrarea unui tratament corect vederea poate fi păstrată toată viaţa. În cazul în care tratamentul nu îşi face efectul, este recomandată operaţia de glaucom. Persoanele cu antecedente familiale de glaucoma prezintă riscul apariţiei glaucomului. Datorită evoluţiei tehnologice, glaucomul poate fi diagnosticat cu 3-5 ani înainte ca acesta să aibă manifestări clinice şi putem avea o predictibilitate asupra riscului de a avea glaucom cu ajutorul computerului tomograf din clinica noastră. Dacă o persoană are fibrele nervoase ale nervului optic afectate, cu ajutorul computerului tomograf putem afla cât de afectat este nervul optic, dacă tratamentul este efficient, cu alte cuvinte se monitorizează evoluţia bolii.

Cauze

Glaucomul apare atunci când există o discrepanţă între secreţia şi eliminarea lichidului intraocular. Acest lichid este transparent, bogat în substanţe nutritive şi oxygen.  Lichidul intraocular spală şi hrăneşte cristalinul , retina şi corpul vitros. A nu se confunda cu lacrimile. Lacrimile spală globul ocular pe exterior şi se scurg prin cavitatea nazală, iar lichidul intraocular spală globul ocular pe interior şi se scurge prin sistemul de drenaj în vasele venoase. Cantitatea de lichid produsă în ochi şi cea eliminată trebuie să fie într-un chelibru pentru o presiune intraoculară  normală.

Forme ale glaucomului şi simptomele produse

Glaucomul cu unghi deschis. Nu se cunoaşte cauza exactă a lezării nervului optic. Lichidul intraocular este produs, însă nu este eliminat, acest lucru crescând presiunea intraoculară. Acest lucru lezează nervul optic şi produce scăderea progresivă a acuităţii vizuale. Se estimează că 16-40% din cauzele de glaucom cu unghi deschis se produc fără o creştere a tensiunii intraoculare. Semnele de debut ale acestui tip de glaucom sunt: tensiunea intraoculară normal sau crescută, modificări la nivelul globului ocular, pierderea vederii câmpului periferic (atunci când nu creşte tensiunea intraoculară).

Glaucomul cu unghi închis. Apare atunci când unghiul de drenaj pentru umoarea apoasă este îngustat şi rămâne blocat. Blocajul duce la creşterea presiunii intraoculare şi lezează nervul optic, conducând la reducerea vederii până la orbire. La acest tip de glaucom pot să nu apară simptome sau pot fi simptome minore. Pot să apară simptome minore seara, iar până dimineaţă acestea să dispară. Pot să apară simptome severe ce necesită tratament urgent, cum ar fi: vedere înceţoşată ce apare brusc, dureri ale globului ocular sau în apropierea acestuia, halou în jurul luminei, greaţă şi vărsături.

Glaucomul congenital şi infantil. Apare la nou-născuţi sau în primii ani de viaţă ai copilului, provocate de defecte congenitale. Defectele congenitale apar atunci când mama are o infecţie în timpul sarcinii, cum este rubeola sau o boală moştenită (neurofibromatoza).  Simptomele cele mai frecvente sunt: ochi plini de lacrimi sau sensibilitate la lumină, un ochi sau amândoi congestionaţi, indicând că zona transparentă a ochiului (cornea) a suferit o leziune, mărirea globilor ocular, prurit sau senzaţie de nisip în ochi, închiderea ochilor în cea mai mare parte a timpului.

Tratament

Dacă glaucomul este descoperit la timp, acesta ar putea fi ţinut sub control prin adminitrarea unor picături, care diminuează presiunea intraoculară şi administrarea unor comprimate ce îmbunătăţesc alimentaţia nervului optic şi a membranei retiniene. Cazurile în care presiunea intraoculară revine la normal şi starea nervului optic nu se înrăutăţeşte sunt rare. În acest caz tratamentul este sufficient, însă trebuie administrat toată viaţa. Administrarea îndelungată a unor preparate pot duce la unele complicaţii cum ar fi: grăbirea evoluţiei cataractei deja existente, contracţia pupilei, dereglarea vascularizării ochiului.

 

Operaţia cu laser

Raza de laser pătrunde în ochi, acţionează asupra sistemului de drenaj şi ajută la evacuarea lichidului intraocular. Acest tratament este nedureros, nu necesită mult timp şi se efectuează în clinica noastră. Avantajul acestui tratament constă în faptul că nu este supus acţiunii chirurgicale globul ocular. Din păcate acest tratament nu îi poate ajuta pe toţi pacienţii care au glaucom. Laserul este efficient doar în primele etape ale glaucomului în care presiunea intraoculară nu este foarte mare. Pentru persoanele care nu sunt în etapa incipientă a glaucomului, cea mai eficientă metodă de tratament este intervenţia chirurgicală.

Intervenţia chirurgicală

În cazurile în care glaucomul a ajuns la un stadiu avansat, afecţiunea se rezolvă prin intervenţie chirurgicală. În acest mod presiunea oculară ajunge la limite normale şi vederea nu mai scade.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: