Entropion

Entropionul este o tulburare de statică palpebrală ce se caracterizează prin răsucirea spre interior a pleoapei, ce determină o stare de iritaţie conjunctivală şi corneeană permanentă. Este vorba de răsucirea pleoapei inferioare, astfel încât malpoziţia cililor irită corneea permanent. Această afecţiune poate să apară la orice vârstă, însă cel mai adesea este întâlnită la adulţi.

Cauze

Entropionul poate fi clasificat în:

Entropion congenital. Este o formă foarte rar întâlnită. Apare în timpul dezvoltării pleoapelor atunci când organismul matern vine în contact cu diverşi factori ce pot afecta procesul de dezvoltare (infecţii, substanţe toxice ce determină malformaţii).

Entropion spastic. Apare drept rezultat al unei iritaţii oculare (datorită diverselor infecţii, procese inflamatorii sau traumatice).

Entropion cicatricial. Este determinat de cicatrizarea conjunctivei palpebrale în cadrul diverselor procese patologice oftalmologice. Se realizează o rotaţie internă a marginii pleoapelor.

Entropion involutiv. Toate cauzele aceste afecţiuni duc la hipotonia musculaturii pleoapei  inferioare, ceea ce face dificilă menţinerea pleoapelor în poziţie normală.

O cauză a apariţiei entropionului poate fi o reacţie adversă a unor medicamente sau unguente pentru uz oftalmic, inclusiv cele utilizate ca tratament pentru glaucom.

Alţi factori de risc sunt:

  • Leziuni chimice sau arsuri;
  • Infecţia cu Chlamydia trachomatis, deobicei în ţările din Africa şi Orientul Mijlociu;
  • Îmbătrânirea organismului, producându-se entropion involutiv.

Simptome

Simptomele sunt comune pentru toate formele de entropion şi anume:

  • jenă oculară;
  • senzaţie de usturime la nivelul ochilor;
  • lăcrimare abundentă;
  • scăderea acuităţii vizuale;
  • fotofobia;
  • durere oculară exagerată;
  • congestia accentuată a componentei anterioare a globului ocular.

Tratament

În cazul entropionului spastic ce apare la o persoană vârstnică, tracţionarea şi menţinerea tracţionată a pleoapelor poate fi realizată cu ajutorul unor benzi de leucoplast.

O altă metodă de tratament este intervenţia chirurgicală ce are ca scop remodelarea pleoapelor, prin excizarea unor fragmente de pleoapă ce conţin piele , bucăţi din structura tarsală sau porţiuni din membrana conjunctivală. În clinica Medoptic, cu ajutorul tehnicii chirurgicale, se repoziţionează pleoapele. Este recomandat ca intervenţia chirurgicală să se realizeze înaintea apariţiei leziunilor cicatriceale. Amânarea intervenţiei conduce la apariţia unor leziuni grave ale corneei ( de exemplu, leziuni ulcerative ce au risc de infecţie şi de scădere a acuităţii vizuale).

În cazul entropionului cicatriceal, se corectează creşterea anormală a genelor, gene ce vor fi deviate către cornee.

Se poate apela la aplicarea tratamentului medicamentos pentru vindecarea entropionului. Acest tratament este util în momentul în care pacientul refuză intervenţia chirurgicală şi entropionul urmează a se vindeca spontan sau atunci când trebuie tratate afecţiunile oculare ce au dus la apariţia entropionului. Pot fi utilizate lacrimile artificiale. În caz de blefarită, vor fi utilizate unguente cu antibiotice şi corticosteroizi. Entropionul spastic poate fi ameliorat cu ajutorul instalaţiilor cu toxină botulinică ce are rol de a produce paralizia, deci relaxarea muşchiului orbicular.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: