Despre traumatismele oculare si eroziuni corneene

De multe ori oamenii se confruntă cu accidente casnice sau la locul de muncă, involuntare, care se scondează cu eroziuni corneene, plăgi conjuntivale, corneene sau corpi străini intracorneeni, metalici sau nemetalici (plastic, sticlă). Aproximativ 1 din 20 de consulturi oftalmologice este pentru traumatism ocular.

Printre principalele simptome ale traumatismelor oculare se numără: durere oculară, senzaţie de arsură, ochi înroşit, disconfort local intens, striaţii sangvinolente la nivelul sclerei, senzaţie de corp străin intraocular, fotofobie (sensibilitate mare la lumină), scăderea acuităţii vizuale.

Este recomandat ca pacienţii să se prezinte la un consult oftalmologic de specialitate, chiar dacă simptomele descrise sunt moderate. Ochiul are o patologie aparte şi complicaţiile pot să apară şi să evolueze foarte rapid. Dacă pacienţii nu consulă un medic specialist la timp, poate să apară infectarea unei plăgi sau eroziuni corneene, care în lipsa unui tratament pot duce la formarea unui abces cornean, urmat de perforarea corneei şi poate duce la pierderea globului ocular.

 

  • Despre eroziuni corneene

Eroziunile corneene sau abraziunile corneene reprezintă un defect de continuitate şi integritate a epiteliului corneean. Sunt în general rezultatul unor traumatisme fizice sau chimice şi a altor situaţii în care este atins epiteliul. Cele mai frecvente situaţii sunt: corpi străini intraoculari, utilizare îndelungată a lentilelor de contact, afecţiuni ale epiteliului cornean.

În general simptomele abraziunilor corneene sunt: senzaţia de corp străin, durere, fotofobie. Pe lângă aceste simptome mai pot să apară şi hiperlacrimaţie, edem palpebral, vedere înceţoşată, spasm al muşchilor orbiculari.

În cazul în care pacienţii prezintă unul din aceste simptome este bine să se prezinte la medicul oftalmolog pentru a i se prescrie o reţetă cu tratamentul ce trebuie urmat.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: