Complianta pacientului glaucomatos

Glaucomul este o boala cronica, cu putine simptome sau chiar deloc, iar tratamentul este gandit pentru prevenirea pierderii progresive a vederii si nu pentru imbunatatirea acesteia si a pastrarii calitatii vietii. Deoarece sunt putine simptome in glaucom, pacientii nu au uneori explicatia necesitatii tratamentului, in special in cazurile avansate, cu pierderi de camp visual, cand singurele simptome sunt cele determinate de medicatie!

Complianta reprezinta aderenta pacientului la recomandarile medicului, pe toata durata tratamentului. Medicului îi revine sarcina de a milita pentru îmbunătăţirea complianţei la tratament.

Consecintele lipsei de complianta nu sunt simtite imediat, ci in timp, poate si cativa ani. In modul acesta, glaucomul este boala care este predispusa la non-complianta. Este evident ca noncomplianta compromite rezultatul terapeutic, ceea ce duce la agravarea bolii, suferinta inutila, scaderea vederii, si a calitatii vietii.

Deoarece majoritatea pacientilor sunt tratati initial medicamentos, este deosebit de important ca terapia initiata sa fie continuata in mod corect.

In ciuda terapiei medicamentoase de success, complianta redusa a fost estimata in cazul a 25-60% dintre pacienti. Progresia bolii glaucomatoase determina medicul sa inlocuiasca medicamentul cu unul mai potent, ceea ce se dovedeste ineficient atunci cand progresia se datoreaza lipsei de complianta.

Pacientii cu glaucom  pot deveni mai putin complianti cand intervin unele situatii particulare, cum ar fi neîntelegerea instructiunilor terapeutice, tulburarile de memorie, dificultatea de a citi sau de a intelege prospectul unui medicament sau de a deschide ambalajele.

Sunt intalniti uneori pacienti cu dificultati de administrare a picaturilor de catre ei insisi, sau care clipesc frecvent la instilare, sau care nu realizeaza daca picatura nu ajunge in ochi. Aceste dificultati tehnice sunt numite discomplianta si pot fi inlaturate fie prin buna colaborare cu medicul, fie cu ajutorul familiei, sau cu ajutorul dispozitivelor de picurare. Acestea devin un ajutor real pentru pacientii cu dureri artritice de umar.

Medicul stie ca sansa de a se respecta indicatiile creste daca sunt prescrise medicamente mai puţine, în cat mai puţine prize cotidiene,  si daca au putine reactii adverse sau deloc.

Intelegerea bolii de catre pacient este cea mai buna cale spre complianta. Pacientii trebuie sa inteleaga relatia dintre presiunea intraoculara ridicata si pierderea vederii, si mai ales necesitatea administrarii zilnice a tratamentului pentru controlul presiunii si prevenirea pierderii vederii, desi efectul acestora nu este evident, nu se imbunatateste vederea!

Ca medic, stiu ca o  mai buna cooperare cu pacientul asigura complianta la tratament. In aceasta directie, se discuta diagnosticul cu pacientul,  se planifica riguros tratamentul (în scris!), se simplifica regimul medicamentos, se stabililesc criteriile de succes terapeutic, se anticipeaza reacţiile adverse, se implica familia pacientilor, si se folosesc materiale educaţionale.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: