Cataracta – interventie chirurgicala

cataracta

Cataracta: Reprezintă o opacifiere a cristalinului, o lentilă situată în interiorul ochiului, în spatele irisului. Opacifierea impiedică vederea clară.
Tratamentul medical, cu picături este ineficient. Pentru o perioadă de timp, pacientul cu cataractă poate beneficia de o îmbunătăţire partială a vederii prin schimbarea ochelarilor sau portul unor lentile de contact, dar tratamentul eficace este operaţia de cataractă ce constă în înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial.
În plus, opacităţile din cristalin pot face dificilă monitorizarea şi tratarea unor afecţiuni retiniene sau ale nervului optic. O cataractă avansată este mult mai dificil de tratat, riscurile operatorii cresc.

În ziua operaţiei:

Puteţi mânca o masă uşoară, dar cu cel puţin 4 ore înaintea intervenţiei vă rugăm să nu mai mancaţi nimic (nu are rost să vă înfometaţi mai mult). Dacă vă e sete, puteţi bea apă.
Dacă aveţi tratamente cronice, vă rugăm să le semnalaţi medicului şi împreună se va decide dacă acestea trebuie suspendate sau nu.
Vă rugăm să vă aduceţi o pijama curată şi să faceţi un duş înaintea intervenţiei.

Intervenţia chirurgicală:

Se desfăşoară într-o sală de operaţii şi are o durată de 15-30 minute, cu excepţia cazurilor mai complicate. Nu există nicio legatură între durata intervenţiei şi rezultatele finale ale operaţiei de cataractă.

Anestezia:

Poate fi topică (adică numai cu picături) sau locală (injecţie de anestezic îin vecinatatea ochiului). Numai în cazuri extreme se poate propune intervenţia in anestezie generală.

Tehnica operatorie:

Cataracta este eliminată prin facoemulsificare – adica emulsificarea şi eliminarea cristalinului opacifiat cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete, introdusă printr-o incizie foarte mică, lăsându-se pe loc capsula cristalinului natural şi care va fi folosită ca suport pentru fixarea cristalinului artificial. Numai în cazuri extreme se poate decide extragerea manuală a cristalinului opacifiat.

Urmează apoi introducerea şi fixarea cristalinului artificial. Incizia se poate închide spontan sau poate necesita fire de sutura care pot fi extrase după câteva saptamani. În general, ochiul este bandajat până la controlul de a doua zi.

Folosind un cristalin artficial monofocal, se urmăreşte obţinerea unei refracţii postoperatorii astfel încât ochiul să vadă bine la distanţă (fără ochelari sau cu o lentila de ochelari mică) şi o pereche de ochelari pentru citit. Numai prin implantarea unui cristalin artificial multifocal este posibil ca ochiul să vadă bine atât la distanţă cât şi la citit, fără ochelari.

Postoperator:

Imediat după operaţie trebuie să urmaţi instrucţiunile doctorului în ceea ce priveşte eventuale tratamente oculare.
Dacă apare durere, de obicei este moderată şi se poate apela la antialgice orale obişnuite. O durere discretă, o sensibilitate oculară, senzaţie de corp străin sunt normale după intervenţie.
Vederea postoperatorie poate fi foarte bună imediat postoperator sau, uneori, sunt necesare câteva zile/săptămâni pentru ca acuitatea vizuală maximă să poată fi atinsă. Nu există nicio legatură între rapiditatea cu care se obţine acuitatea vizuală maximă şi nivelul acesteia.

De obicei pacientul este revăzut a doua zi, în cursul săptămânii următoare şi la o lună de la operaţie, când se poate prescrie o eventuală corecţie cu ochelari.
Dacă medicul consideră necesar, se pot efectua mai multe controale.
                Daca pacientul sesizează postoperator o înrăutăţire a acuităţii vizuale, durere importantă, secreţie purulentă trebuie să ia legatura cu medicul pentru un control fără a mai aştepta controlul prevăzut iniţial.

Tratamentul postoperator constă în general în coliruri şi durează de obicei 4 săptămâni. Pentru a instila colirurile, pacientul se spală pe mâini, trage uşor de pleoapa inferioară în jos şi picură 1-2 picături în sacul conjunctival. Lăsaţi câteva minute până la aplicarea unui alt colir astfel ca acestea să nu se elimine unul pe altul.                               Neadministrarea tratamentelor postoperatorii corect sau suficient poate duce la afectarea permanentă a acuităţii vizuale.

Ce se poate face şi ce nu postoperator:

Se poate citi, scrie, privi la televizor, găti, în general activităţile uzuale nu sunt afectate. Dacă acuitatea vizuală e bună se poate conduce maşina. Evitaţi în primele săptămâni eforturi fizice importante. Faţa se poate spăla şi se poate face duş din prima zi, închizând ochiul operat. Se poate dormi în orice poziţie doreşte pacientul.

Condiţii care fac o operaţie de cataractă mai dificilă:

  • cataracta avansată sau dură
  • pupilă care se dilată prea puţin
  • fragilitate a zonulei cristaliniene (structura ce fixează cristalinul intraocular)
  • scădere a numarului celulelor endoteliale corneene
  • miopia sau hipermetropia avansate
  • traumatisme oculare precedente
  • alte operaţii oculare (glaucom, retina etc)
  • opacităţi corneene
  • tipuri particulare de cataractă
  • colaborare scăzuta din partea pacientului intraoperator
  • anumite medicamente (de exemplu tratamente pentru prostată)
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: