Retinopatie diabetică

Diabetul este o boală metabolică, ce afectează întregul sistem vascular din organism, inclusiv la nivelul ochilor, dând naştere unor modificări specifice, numite retinopatie diabetică.

Diabetul zaharat înrăutăţeşte vederea . Cauzele pot fi împărţite în două categorii:

  • Afectează membrana retiniană ce duce la retinopatie diabetică sau la dezlipirea de retină. Tratamentul poate păstra celulele nervoase viabile şi fibrele nervului optic, adică să păstreze acuitatea vizuală.
  • Afectează partea foto-conductoare a ochiului.

Dacă pacientul are diabet zaharat, este predispus la următoarele afecţiuni ale ochiului: cataractă, hemoragie în corpul vitros, opacifierea corpului vitros cu modificări cicatriceale.

Cauze

În ochi sunt nişte vase mici şi vulnerabile de sânge în special la hiperglicemie. Dintre cauze amintim:

  • Moartea pericitelor;
  • Acumularea de sorbitol, radicali liberi;
  • Îngroşarea membranei bazale capilare, subţierea muşchiului vascular neted;
  • Modificări hematologice (creşterea vâscozităţii sângelui, modificări ale trombocitelor, leucocitelor).

 

Tratament

Pentru tratare se folosesc diferite preparate medicamentoase pentru fortificarea pereţilor vaselor de sânge, pentru resorbţia hemoragiilor, a depunerilor lipidice şi albuminoase pe retină şi îmbunătăţesc schimbul de substanţe şi vascularizează ochiul. Totuşi, aceste preparate nu pot opri evoluţia bolii şi sunt utilizate ca şi metode auxiliare.

Una dintre cele mai utile tratamente este coagularea retinei cu laser. Aceste tratamente se repetă  în câteva şedinţe, cu pauze de la 3 la 7 zile. Prin acest tratament se distrug vasele nou formate cu permeabilitatea crescută a peretelui, se îngustează zonele în care nu funcţionează capilarele şi în care se acumulează substanţele nocive. Este necesar ca în perioada tratamentului, pacientul să fie monitorizat de medicul oftalmolog.

La stadiile incipiente, fotocoagularea laser este destul de eficientă, dacă se începe din timp, însă de multe ori, previne rezultatele negative doar pentru o perioadă de timp: retinopatia va continua să evolueze deoarece diabetul zaharat există în organism şi după tratament. Pentru astfel de cazuri indicat este tratamentul chirurgical.

Aceste intervenţii chirurgicale sunt complexe şi au loc pe retină şi pe corpul vitros – vitrectomie, cu aplicaţii laser intraoperatorii, urmate e injectare de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon, în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte.

De aceea, este indicat ca persoanele care suferă de diabet să meargă la doctorul oftalmolog în mod regulat!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: